Całkiem słodkie osoby

Cukrzyca jest chorobą, która ma wiele różnych oblicz. Kiedyś była zarezerwowana w przeważającej części dla osób dorosłych, obecnie z przerażeniem obserwuje się wzrost zachorowań wśród dzieci i młodzieży. Nie jest to choroba, która mija – wyjątkiem jest ta dotykająca kobiety ciężarne. Niestety, nie należy ona także do łatwych, jednak można z nią żyć. Wieloletni cukrzycy zgodnie powtarzają, że z tą chorobą trzeba się zaprzyjaźnić.
Większość osób chorujących na cukrzycę, zwłaszcza tych z młodszych pokoleń, wie co powinno jeść a czego nie. Większym problem jest z osobami starszymi, ponieważ trudniej jest im zmienić nawyki żywieniowe. Posiłki osoby chorującej na cukrzycę powinny mieć jak najniższy indeks glikemiczny. W związku z czym bez ograniczeń (ale oczywiście z umiarem) można jeść chleb żytni oraz pumpernikiel, pomidory i ogórki, makaron razowy, białą fasolę gotowaną, ryż brązowy, surową marchewkę, kaszę jęczmienną, gotowany groszek, jabłka, pomarańcze oraz grejpfruty. Są to produkty o nikim indeksie glikemicznym. Wysoki indeks mają produkty takie jak na przykład arbuzy, pieczone ziemniaki, biały chleb, płatki kukurydziane, frytki, krakersy, ciasta i ciasteczka a także wafle i pączki, w związku z czym należy ich unikać i w miarę możliwości nie spożywać wcale lub bardzo rzadko. Osób chorująca na cukrzycę stale powinna zdobywać widzę na temat tego co jest dla niej odpowiednie, a co nie i pilnować według tego swojego jadłospisu.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.